Users on page
Now online: 1
Today: 34
This week: 135
Overall: 8255

Μεγαλόπολη 14-10-2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΛΕΣΜΑ

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Σας καλούμε να λάβετε όλοι μέρος στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας την Παρασκευή 18-10-2013 και ώρα 13.00 στην κεντρική καντίνα του ΑΗΣ Α Μεγαλόπολης με κύριο θέμα την απόφαση συμμετοχής, την οργάνωση και προετοιμασία της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας στις 6-11-2013.

Έστω και τώρα που βρισκόμαστε στο και πέντε των εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας και της ΔΕΗ ειδικότερα δεν είναι αργά να παλέψουμε ενάντια στα μέτρα ξεπουλήματος που σχεδιάζουν η κυβέρνηση, Τρόϊκα και ΕΕ.

Στόχος αυτής της πολιτικής, που σήμερα είναι ολοφάνερος, είναι η εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους και στον κλάδο της Ενέργειας. Οι συνέπειες ολοφάνερες επίσης :

  • Αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ για τα εργατικά, λαϊκά νοικοκυριά.
  • Καταστροφή του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.
  • Ραγδαία μείωση των μόνιμων θέσεων εργασίας και επέκταση παράλληλα του δουλεμπορίου και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
  • Εντατικοποίηση της δουλειάς, παντελής έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Ήδη το 49% της ΔΕΗ ανήκει σε ιδιώτες, το 36% περίπου ανήκει σε διεθνή επενδυτικά σχήματα κυρίως αμερικανικά. Η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού στο δίκτυο έχουν μπει μεγάλες ποσότητες Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ.

Σε περίοδο κρίσης το κεφάλαιο γίνεται πιο επιθετικό, ζητά νέα πεδία κερδοφορίας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια. Αυτή την ανάγκη έρχεται να εξυπηρετήσει η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αφού είναι στο και πέντε, έχει εξαγγελθεί και ο τρόπος και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της.

Υπάρχουν και αιτίες και υπαίτιοι γι αυτή τη μεγάλη καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων που επήλθε με την κατολίσθηση στο ορυχείο.

Αιτίες είναι η απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχει τις ρίζες της στη συνθήκη του Μάαστριχ.

Επακόλουθα :

  • H λειτουργία της ΔΕΗ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια,
  • Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της κερδοφορίας σαν κύριος στόχος και όχι η εξασφάλιση φθηνής ενέργειας στο λαό, η διασφάλιση, προστασία και συντήρηση των υποδομών
  • Η συρρίκνωση του μόνιμου προσωπικού, ειδικά του τεχνικού και το αλώνισμα των εργολάβων και στα ορυχεία.
  • Η εξόρυξη του λιγνίτη δεν γίνεται με ευθύνη και σχέδιο του κράτους, με κριτήριο την ορθολογική διαχείριση των αποθεμάτων λιγνίτη, την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος. Γίνεται με ευθύνη της ιδιωτικοποιημένης πλέον ΔΕΗ, με κριτήριο την κερδοφορία γι αυτό έχουμε ληστρική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λιγνίτη, με κανένα μέτρο για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, των μηχανημάτων, των υποδομών.

Στην κόλαση που βιώνουμε οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για το τι σημαίνει απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση στη αγορά Ενέργειας. Να μην βασιστούν στα ψέματα των εργοδοτικών κυβερνητικών συνδικαλιστών που προκειμένου να ρίξουν στάχτη στα ματιά των εργαζομένων και να μην χάσουν τον έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος κάνουν τα πάντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σωματείο Ορυχείων και Σταθμών στη Μεγαλόπολη. Κατέβηκαν όλες οι παρατάξεις σε κοινό ψηφοδέλτιο εναντίον του ψηφοδελτίου του ΠΑΜΕ. Δεν δίστασαν να συμπεριλάβουν σε αυτό και τη χρυσή αυγή προκειμένου να μην χαλάσουν τις ισορροπίες και να μην χαθούν καρέκλες. Οι δήθεν δημοκρατικοί αριστερούλιδες και αντιφασίστες αγκαλιά με τους φασίστες αρκεί να χτυπηθεί το ΠΑΜΕ.

Η κατάργηση των κλαδικών Συλλογικών συμβάσεων και η επέκταση των ατομικών συμβάσεων οδηγεί σε νέα μέτρα για να επιβάλουν μισθούς πείνας των 300 ευρώ. Καταργούν τις αποζημιώσεις. Καταργούν τις επικουρικές συντάξεις, τσακίζουν τα εφάπαξ, ετοιμάζουν νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Θα το δεχτούμε ή θα παλέψουμε για αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, για δουλειά με δικαιώματα;

Την ίδια στιγμή που οι ανάγκες απαιτούν προσλήψεις, έρχονται νέες χιλιάδες απολύσεις στον Δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα, απελευθερώνουν τις απολύσεις, δίνοντας το δικαίωμα στην μεγαλοεργοδοσία να απολύει όποτε και όσους θέλει. Γκρεμίζουν το σταθερό ωράριο, καταργούν την Κυριακή αργία. Θα το επιτρέψουμε ή θα παλέψουμε για μόνιμη και σταθερή εργασία; Θα ανεχτούμε τα νέα μέτρα ή θα αγωνιστούμε απέναντι στους φραγμούς στην υγεία και παιδεία, στη φοροεπιδρομή, στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς;

Όλα τα παραπάνω μέτρα έρχονται να πατήσουν πάνω στα αποκαΐδια των προηγούμενων. Η επιδείνωση της ζωής μας δε θα έχει τελειωμό.

Τώρα χρειάζεται να νιώσουν την καυτή ανάσα του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Να πλημμυρίσουν οι δρόμοι, να διακοπεί παντού η παραγωγή, να σταματήσουν οι μηχανές σε κάθε εργοστάσιο. Όλες οι κατακτήσεις κερδήθηκαν με αγώνες, απεργίες, κινητοποιήσεις, συγκρούσεις. Τίποτα δε χαρίστηκε, τίποτα δε δόθηκε απλόχερα. Τίποτα δεν κατακτήθηκε με το «κεφάλι κάτω».

Η απόφαση για απεργία να είναι συνειδητή πράξη και όχι τυπική υπόθεση, αγωνιστική γροθιά και αποφασιστική διάθεση αγώνα και αντίστασης από κάθε κλάδο, κάθε εργοστάσιο και τόπο δουλειάς. Να πάρουμε όλοι ευθύνη. Να μη μείνει εργάτης, υπάλληλος, άνεργος που δε θα μπει στη συζήτηση μέσα από Γενικές Συνελεύσεις των Συνδικάτων.

      Με βάση αυτά καλέσαμε το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας να πάρει απόφαση για συμμετοχή, προετοιμασία και οργάνωση της απεργίας καθώς επίσης καλούμε και τα υπόλοιπα σωματεία του χώρου με γενικές Συνελεύσεις να ενημερώσουν και να καλέσουν τον κόσμο σε καθολική συμμετοχή.

 

Όλοι και όλες στην 24ωρη απεργία στις 6-11-2013

Οκτώβριος 2016
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μαΐ    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31